środa, 16 marca 2011

Zapiekany kalafior

Dziś na obiad, więc na szybko wrzucam.
Przepis z książki "365 obiadów na polskim stole"


Składniki:
1 kalafior
1 duży pomidor lub 2 mniejsze
1 duża cebula
ser żółty
zioła różne :)


Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do gorącej osolonej wody i obgotować max. 8 minut.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, żeby się nie przyrumieniła.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na spodzie rozłożyć pióra cebuli, na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory. Obsypać solą czosnkową i obficie ziołami (u mnie oregano, majeranek, bazylia itp.). Na pomidory wyłożyć różyczki kalafiora, znów posypać ziołami oraz startym serem. Zapiekać w temp. 200 stopni kilka - kilkanaście minut - do roztopienia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz