poniedziałek, 1 lutego 2010

Zupa z dyni

Przepis własny, sklecony z wielu różnych przepisów znalezionych w sieci. Wybrałam to, co mi odpowiada i co jest łatwo dostępne w moim domu :) Wyszło pysznie.

Składniki:

2 łyżki masła
1 cebula
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
średni kawałek dyni (ok. 300g)
1 kostka rosołowa
0,5 szklanki mleka
1 łyżka śmietany na talerz

Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondlu i podsmażamy na nim pokroją w plastry cebulę, marchew i ziemniaki. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie zalewamy warzywa bulionem z kostki rosołowej lub warzywnym i gotujemy warzywa do miękkości (ok. 15- 20 minut).
Miksujemy wszystko blenderem, stawiamy z powrotem na gazie i dolewamy mleko, czekamy kilka minut aż zabulgota.
Zupa jest gotowa. Na talerzu dekorujemy kleksem śmietany.

Rezultat:

Zupka na talerzu:



I wersja mini dla pociechy :)





I już gotowe do spożycia z dekoracją śmietankową:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz