poniedziałek, 1 lutego 2010

Tagliatelle z kurczakiem w ziołowym pesto

Przepis zaczerpnięty od Pascala Brodnickiego http://poprostugotuj.pl/index.php?page=11&recipe=192 jednak mocno uproszczony.

Składniki:

2 filety z piersi kurczaka
słoiczek zielonego pesto
olej lub oliwa z oliwek
sól, pieprz
kilka gniazdek makaronu tagliatelle

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy zielonym pesto, dokładnie mieszamy i owijamy miskę folią lub zamykamy szczelnie pokrywką. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, a im dłużej będzie się marynował, tym lepiej.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie, w tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy olej lub oliwę i podsmażamy kurczaka wraz z pesto. Do kurczaka wrzucamy na kilka minut ugotowany makaron, mieszamy na patelni i podajemy.

Rezultat:

Na patelni:






I już na talerzu:


1 komentarz: