środa, 27 października 2010

Dorsz w brokułach

Składniki:

• 4 filety z dorsza,

• 1\2 dużej główki brokułu,
• 1 mała czerwona papryka,
• 10dag sera rokpol (ale daje radę też zwykły żółty ser)
• 1 łyżeczka oliwy,
• 1 żółtko,
• 1 łyżka śmietany,
• 1 łyżka tartej bułki,
• 1 łyżeczka oregano,
• sól i pieprz

Wykonanie:
 
Brokuł podzielić na różyczki, obgotować 3min.w osolonym wrzątku, odsączyć, a następnie drobno pokroić. Paprykę pokroić w kostkę,poddusić na oliwie, ostudzić i dodać do brokułów. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do warzyw razem z żółtkiem, śmietaną i bułką tartą.Doprawić oregano, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.Filety natrzeć pieprzem, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryć masą brokułową i piec ok.25min.w 200"C. Podawać z puree ziemniaczanym.


Ja przeważnie zamiast całych filetów daję rybkę pokrojoną w kostkę, bo łatwiej tak dla dziecka.
Zamiast dorsza może być też inna ryba, dziś akurat robiłam z nototenią i też wyszło smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz