wtorek, 14 września 2010

Kurczak pieczony w serowym sosie

I znów kurczak... Cóż ja poradzę, że tak lubię kurczaka? :) Stanowczo wolę mięso białe niż czerwone, do tego łatwo go przyrządzić i jest tani.
Przepis zaczerpnięty z książki "365 obiadów na polskim stole"

Składniki:

2 filety
oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
przyprawa do kurczaka
filiżanka płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni
SOS:
2 serki camembert
pół szklanki śmietany kremówki
łyżka masła
kostka rosołowa
2 łyżki mleka (jeśli potrzebne)

Wykonanie:

Kurczaka porcjujemy na mniejsze fileciki, oprószamy przyprawą do drobiu i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy podzielone na części kawałki sera, pokruszoną kostkę rosołową i trzymamy na niewielkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy śmietanę, a jeśli sos zrobi się zbyt gęsty - dodajemy 2 łyżki mleka.
Porcje kurczaka wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy zrumienionymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz