środa, 27 października 2010

Faszerowany bakłażan

Składniki:

1 spory bakłażan
1 cebula
1 papryka w dowolnym kolorze (u mnie akurat żółta)
300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
garść startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, pikantna vegeta, oregano

Wykonanie:

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w drobną kostkę i wrzucić na oliwę wraz z pokrojoną drobno cebulą i papryką. Podsmażyć również mięsko, przyprawić wszystko solą, pieprzem, pikantną vegetą i oregano.
Wkładać farsz do wydrążonych połówek bakłaząana, posypać żółtym serem, zapiec w piekarniku (ok. 15 minut w 150st.)

Bakłażan czeka na wsadzenie do pieca:





I już upieczony:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz