sobota, 30 stycznia 2010

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

1 cebula
pół kostki twarogu
3-4 ziemniaki
sól, pieprz

Wykonanie:

Farsz najlepiej przygotować sobie wcześniej, np. poprzedniego dnia lub rano. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie tłuczemy. Dodajemy pokruszony twaróg. Cebulkę podsmażamy na oleju na rumiano, kiedy wystygnie dodajemy ją do farszu. Wszystko mieszamy dokładnie, ale nie na gładką masę (powinny być grudki sera). Obficie solimy i pieprzymy - farsz ma być pikantny.

Ciasto dla ułatwienia robię w misce Tupperware - mieszam składniki, już połączone wyrabiam na gładką masę.
Pierogi można lepić metodą tradycyjną - wycinać kółka szklanką, nakładać farsz, zaklejać szczypiąc końce.
Ja posiłkuję się takim urządzeniem:




Wykonane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotujemy ok. 3 minuty.
Podajemy okraszone, a do popicia najlepiej maślanka :)

Pierożki czekają na wrzutkę do wody:



Wersja taty - z podsmażoną cebulką i kiełbaską:





Wersja mamy - ze śmietaną:


1 komentarz: