środa, 20 stycznia 2010

Na pierwszy ogień - najprostsza szarlotka

Składniki na ciasto:

• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 kostki margaryny
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 całe jajka + 2 żółtka
• 3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na nadzienie:

• 2 kg jabłek
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.

Przepis zaczerpnięty z http://www.ciasta.net/szarlotka.php

Moja modyfikacja:

Po pierwsze, wykorzystałam gotowe nadzienie jabłkowe, ofiarowane dawno temu przez moją mamę. Stało sobie w słoiku w mojej mini-spiżarce (tzn. na półce nad okapem ;)) i nie wiedziałam co z nim zrobić - aż do dziś.
Po drugie, zrobiłam ciasto z połowy składników, ponieważ uznałam, że jeśli ma mi nie wyjść i się zmarnować, to lepiej, żeby mniej niż więcej ;)
Ciasto wyszło, niestety trochę za mało, tym niemniej jest pyszne. Następnym razem bez obaw zrobię całą porcję. Tymczasem zamiast pełnej porcji ciasta na jabłkach zaległa urocza kratka :)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz