niedziela, 1 lipca 2012

Megaczekoladowe brownie z malinami

100 g masła
250 g gorzkiej czekolady (warto spróbować specjalnej czekolady do pieczenia!)
300 g brązowego cukru 
4 jajka 
225 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa 
40 g kakao 
500 g malin

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, jaja, kilka kropel esencji waniliowej i wymieszaj. Następnie dodaj kakaową mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Przelej masę do natłuszczonej masłem prostokątnej formy 21x30 cm, poutykaj w cieście maliny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 20 minut ? brownie jest najsmaczniejsze, gdy na wierzchu powstanie już chrupiąca skórka, a wewnątrz ciasto jest lekko wilgotne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz