wtorek, 14 września 2010

Kurczak z ryżem i warzywami

Pomysł zapożyczony z mrożonki Hortexu "Danie prowansalskie" - można łatwo i szybko wykonać w domu, nie używając gotowców :)

Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu
1 mała główka brokułów lub pół dużej
pół puszki kukurydzy
1 marchewka
1 nieduża cebula
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam solą i pieprzem i podsmażam na patelni.
Nastawiam ryż do gotowania w osolonej wodzie.
Podgotowuję brokuły w osolonym wrzątku - nie dłużej niż 5 minut by nie straciły intensywnego koloru.
W rondlu podduszam na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i marchewkę startą na grubej tarce. Dorzucam podsmażonego kurczaka i jeszcze chwilę duszę. Pod koniec wrzucam do rondla ugotowane brokuły oraz odsączoną kukurydzę - mieszam, zostawiam na 2-3 minutki, żeby się podgrzało, na koniec dodaję do warzyw ugotowany ryż i dosypuję przyprawy "Zioła prowansalskie".

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz