Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
średni kawałek dyni (ok. 300g)
1 kostka rosołowa
0,5 szklanki mleka
1 łyżka śmietany na talerz
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondlu i podsmażamy na nim pokroją w plastry cebulę, marchew i ziemniaki. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie zalewamy warzywa bulionem z kostki rosołowej lub warzywnym i gotujemy warzywa do miękkości (ok. 15- 20 minut).
Miksujemy wszystko blenderem, stawiamy z powrotem na gazie i dolewamy mleko, czekamy kilka minut aż zabulgota.
Zupa jest gotowa. Na talerzu dekorujemy kleksem śmietany.
Rezultat:
Zupka na talerzu:
I wersja mini dla pociechy :)
I już gotowe do spożycia z dekoracją śmietankową:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz